Mandag den 26. februar 2018

Vi er på et børnehjem i Filippinerne. Et sted hvor der løber glade børn rundt omkring og færdes frit indenfor området.

Det er ikke triste skæbner, som nogen måske har en forestilling om – det er børn og de lever i nuet og de trives på trods af forskellige baggrunde, som har bragt dem her. Det kunne jeg og min familie lære noget af i forhold til vores liv i Danmark.  

Aston bygger bål

Aston bygger bål

Jeg bliver stadig forbløffet over, hvor fantastisk det er, at så mange børn i alderen 8-20 år kan løbe og lege, hygge og have det sjovt uden det ender med skænderier, ballade, tudeture og mobberi mv. Det oplever vi ikke – og jeg har en idé om, at denne konstellation ikke ville have gået så gnidningsfrit, hvis gruppen havde bestået af en flok danske børn og unge. Det er min forestilling, men ydmyghed og det at være opmærksom og omsorgsfuld overfor hinanden er i hvert fald noget, som børnene hernede forstår sig på, og de klarer skærene selv, for de voksne går ikke rundt og superviserer.

Børnene tager sig af Noelia

Børnene tager sig af Noelia

Børnene hernede kan naturligvis være hårde overfor hinanden, og de får sig nogle knubs, men vi hører ingen gråd, ser ingen slås eller gå over stregen. Faktisk ser vi, at det er børn som lige holder vippen nede, når der er en, som gerne vil op, men ikke selv kan få den ned. Vi ser kram og smil og fjollerier på en dejlig måde.

Aston som vi kender ham

Aston som vi kender ham

Det er stort og det er dejligt at se, hvordan de virker hele på trods af de naturligvis savner og mangler deres familie; mor, far, søskende mv.

Tingene foregår generelt set på en anden måde end i DK, hvilket også betyder, at vi må tilpasse os. Vores meget strenge sukker politik overfor vores børn, som især vores børns bedsteforældre har tænkt var lidt overdrevet, er gået en smule af fløjten. Farvel til pædagogiske overbevisninger – goddag virkelighed.

Børnene på børnehjemmet går hele tiden og køber slik fra den tilhørende kiosk på børnehjemmet, som by the way ikke sælger andet end gode sager fyldt med sukker, så det er tit man lige får kigget hen på Noelia, som ivrigt står og gumler på et stykke slik eller ser på Aston, som fornøjet står med chokolade rundt om munden. Godt så. Sødt at de vil dele deres lækkerier med vores unger, hmm.

Ispause i supermarkedet

Ispause i supermarkedet

Når det så er sagt, så er vi selv ikke meget bedre. Aston var tre år, før han fik sukker. Noelia er et år og hun har nu fået sin første is. Købt i supermarkedet og den blev nydt i indkøbsvognen. Det er så skide varmt, så vi føler os nærmest forpligtet til at introducere denne form for indtag, og da det er så varmt, så er væske også en vigtig faktor, men at drikke lunkent vand hele dagen er bare ikke så spændende, så nu hører vi indimellem os selv sige: hvem vil have et glas saftevand!? Sådan kan det gå, og det er ganske udemærket.

Vi har i hvert fald måtte sande, at de meget fine pædagogiske holdninger, som nemt kan overholdes i DK, ikke rigtig passer ind i vores liv her i Filippinerne, og vi er sikre på at dette blot en af mange ting, vi kommer til at gøre anderledes under vores ophold her i Filippinerne, hvilket er helt okay.

Klems Sabrina

Få besked når der er nyt på bloggen